EXAMENS

Cuisine CuliDSC_7401naire is een kookvereniging, geen kookschool. Natuurlijk leer je er wel veel: van elkaar, van de uitdagende receptuur die we koken en van de bijzondere ingrediënten die we gebruiken. Toch heeft Cuisine Culinaire ook een educatief karakter: Leden kunnen – als zij dat willen – het examen Chef de Cuisine, Maître de Cuisine of Grand-Maître de Cuisine afleggen. Het is voor de kandidaat zelf en voor zijn omgeving een bewijs van het hoge niveau waarop hij zijn hobby beoefent. Het deelnemen aan het examen en het behalen van een titel is daarmee een bevestiging van je eigen kunnen.

Voor het afleggen van het examen stel je een menu samen met een verplicht aantal kooktechnieken. Voor de samenstelling van je menu mag je de hulp van anderen inroepen; de uitwerking moet je zelf doen. Bij de realisatie van het menu word je geholpen door een of meerdere assistenten, afhankelijk van de rang waarvoor je examen doet.

Je wordt beoordeeld op de moeilijkheidsgraad van het menu, de kooktechnische realisatie, smaak en presentatie van de gerechten, maar ook op organisatie van het werk in de keuken, tijd en hygiëne.DSC_7443

De jury is samengesteld uit ervaren CCN-hobbykoks die zelf een rang hebben die minimaal gelijk is aan de rang waarvoor je examen doet.

Over de kosten die voor het menu gemaakt worden legt CCN geen regels op. Wel is het zo dat een goede kok juist met eenvoudige middelen iets goeds kan maken: kostbare ingrediënten maken de kok wel tot een dure, maar niet altijd tot een goede kok.

Bij Maître de Cuisine en Grand-Maître de Cuisine wordt extra gelet op de originaliteit van het menu, de presentatie, de consistentie, de bewerkelijkheid en ook het gastheerschap. Natuurlijk is er een tijdlimiet waarbinnen de menu’s gekookt en gepresenteerd moeten worden.

De kandidaten die slagen voor hun examen ontvangen een draaglint dat bij hun rang hoort en een getuigschrift.

Wil je meer weten over de examens, klik dan hier