Salade van gerookte paling en wortel

 grote (hele) wortels zout en peper
1 tl lichtbruine basterdsuiker 500 gr gerookte palingfilet
1 dl arachideolie
2 takjes verse koriander
Mierikswortelcrême: 1 dl slagroom
3 theelepels mierikswortel
2 lenteuitje

 

Schil de wortels en snijd ze in dunne repen (tagliatelle)met een kaasschaaf. Blancheer de repen in water met zout maximaal 1 minuut, en spoel direct koud. Breng op smaak met zout en peper, schep er de suiker door, dek af met plastic folie en zet zo lang mogelijk (12 uur) in de koelkast. (Indien mogelijk doet iedere groep dit voor de volgende avond; afpraak met de chefs) Ontvet de paling en snijd de paling in mooie ruit van 2 x 2 cm breed en leg tot gebruik in de koeling. Pluk de verse korianderblaadjes en draai in de blender met de olie een vinaigrette en maak deze op smaak met peper en zout. Mierikswortelcrème: Klop de slagroom ¾ stijf en doe er naar smaak de mierikswortel uit het potje en het zeer fijn gesnipperde lente-uitje door. Eventueel peper en zout naar smaak toevoegen. Bewaar in de koelkast tot het uitserveren. Presentatie: Trek met de vinaigrette dunne strepen op de borden, Neem de wortel uit de koelkast, en giet de wortels af ( bewaar het vocht.) Schik de worteltagliatelle luchtig in een open ringvormpje van 5 cm doorsnee, en schik de paling op de wortel; ongeveer 5-6 stuks p.p. Met een warme lepel een quenelle mierikswortelcrème maken en erop leggen. Wat wortelsap op het bord er rond druppelen. Wijnadvies:Sancerre